- Krajowe Centrum Roślinnych Zasobów Genowych
- Samodzielna Pracownia Biologii Stosowanej
- Samodzielna Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych
- Zakład Biochemii i Fizjologii Roślin
- Zakład Biotechnologii i Cytogenetyki Roślin
- Zakład Fitopatologii
- Zakład Genetyki i Hodowli Roślin
- Zakład Genomiki Funkcjonalnej
- Zakład Inżynierii Genetycznej
- Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa
- Zakład Traw, Roślin Motylkowatych i Energetycznych
- Dział Badań
- Jednostki Funkcjonalne i Usługowe
- Oddziały i zamiejscowe Zakłady Naukowe
- Zakłady Doświadczalne Hodowli i Aklimatyzacji Roślin
- Spółki Hodowli Roślin
- Aktualności
- Konferencje i seminaria
- Działalność naukowa
- Dotacja Celowa MRiRW na rok 2021
- Postęp biologiczny 2020
- Szkoła Doktorska
- Projekty międzynarodowe
- Projekty LIDER
- Projekty krajowe
- Rolnictwo ekologiczne
- Laboratorium Usług Badawczych
- Instytucje współpracujące
- Oferta Szkoleniowa IHAR-PIB
- Przetargi
- Praca i Praktyki w IHAR-PIB
- Nagrody i wyróżnienia
- Krajowe Centrum Roślinnych Zasobów Genowych
- Bank informacji o sprzedaży sadzeniaków ziemniaka
- Rezerwacja noclegów
- Polityka Prywatności
- Polityka prywatności - RODO
Strona główna > Struktura organizacyjna > Samodzielna Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych
Samodzielna Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych
Kierownik:
Dr hab. inż. Anna Fraś
Tel. 22 733 45 51
a.fras@ihar.edu.pl
Skład zespołu:
Pracownicy | telefon wew. | |
prof. dr hab. Danuta Boros | 547 | d.boros@ihar.edu.pl |
dr inż. Kinga Gołębiewska | 683 | k.golebiewska@ihar.edu.pl |
dr inż. Magdalena Wiśniewska | 508 | m.wisniewska@ihar.edu.pl |
mgr inż. Marlena Gzowska | 508 | m.drzewiecka@ihar.edu.pl |
Agnieszka Dmoch | 682 | a.dmoch@ihar.edu.pl |
Ewa Trzybińska | 682 | e.trzybinska@ihar.edu.pl |
Telefony wewnętrzne:
Laboratorium – 548, 549, 550; Zwierzętarnia – 552
Tematyka badań:
- Określanie czynników determinujących wysoką wartość odżywczą, prozdrowotną i paszową płodów rolnych
- Kompleksowa ocena składu chemicznego oraz parametrów fizykochemicznych zarówno w zbożach jak i roślinach krzyżowych i bobowatych.
- Ocena wartości technologicznej ziarna pszenicy, pszenżyta i jęczmienia.
- Oznaczanie zwartości endogennych substancji antyżywieniowych w materiale przeznaczonym do produkcji pasz.
- Ocena wartości odżywczej białka metodą bilansową z wykorzystaniem zwierząt laboratoryjnych (szczur).
- Doskonalenie metod analizy substancji bioaktywnych w materiale roślinnym różnego pochodzenia.