Strona główna > Struktura organizacyjna > Oddziały i zamiejscowe Zakłady Naukowe > Oddział w Jadwisinie > Zakład Agronomii Ziemniaka

Zakład Agronomii Ziemniaka

dr Wojciech Nowacki
tel./fax. (22) 782 66 20, 782 72 20, 782 72 65
e-mail: w.nowacki@ihar.edu.pl

Zadania:

Zasadniczym zadaniem Zakładu jest tworzenie naukowych podstaw doskonalenia różnych  systemów i technologii uprawy ziemniaka. Szczegółowymi celami działalności Zakładu są:

  • agrotechniczna i użytkowa charakterystyka odmian ziemniaka ,
  • przyrodnicze (glebowe i klimatyczne) uwarunkowania produkcji  ziemniaka,
  • biologiczne podstawy produktywności roślin ziemniaka,
  • reakcja roślin ziemniaka na stresy środowiskowe,
  • prowadzenie badań nad doskonaleniem różnych systemów produkcji ziemniaka,
  • doskonalenie metod i technik uprawy gleby, technologii sadzenia, nawożenia, ochrony, nawadniania, pielęgnacji i zbioru na plantacjach ziemniaka ,
  • ocena jakości plonu ziemniaka ,
  • agrotechniczne badania nad zwalczaniem i zapobieganiem rozprzestrzeniania się bakteriozy pierścieniowej ziemniaka,
  • monitorowanie plonowania oraz jakości zbiorów ziemniaka  w Polsce,
  • technologia przechowalnictwa,
  • ekonomika  produkcji ziemniaka,
  • ocena możliwości wielokierunkowego wykorzystania zbiorów ziemniaka .

Pracownia Fizjologii (do góry)

vacat

 

Pracownicy naukowi: 

  dr hab. Krystyna Zarzyńska, dr Beata Wasilewska-Nascimento

Zakres tematyki badawczej:

 

  • badania tolerancji ziemniaka na stresy abiotyczne w kontekście zmian klimatycznych, 
  • badania rozwoju systemu korzeniowego ziemniaka w zróżnicowanych warunkach środowiska,
  • ocena wigoru bulw matecznych nowych odmian ziemniaka ,
  • ocena długości okresu spoczynku bulw nowych odmian,
  • kształtowanie architektury łanu dla różnych kierunków produkcji ziemniaków,
  • ocena przydatności odmian do produkcji ekologicznej,
  • produktywność roślin ziemniaka w różnych systemach produkcji.


Hala wegetacyjna

 


Pracownia Uprawy i Mechanizacji  (do góry)

dr Wojciech Nowacki
tel./fax. (22) 782 66 20, 782 72 20, 782 72 65
e-mail: w.nowacki@ihar.edu.pl


Pracownicy naukowi:
dr Wojciech Nowacki,  dr Piotr Barbaś, mgr inż. Joanna Jankowska, mgr Milena Pietraszko, mgr Paweł Łempicki

Zakres tematyki badawczej:

  • ocena wartości agrotechnicznej odmian ziemniaka,
  • przyrodnicze uwarunkowania rozwoju i plonowania roślin ziemniaka,
  • badania nad doskonaleniem uprawy ziemniaka w systemach: ekologicznym, integrowanym i specjalistycznym,
  • technologia  podkiełkowywania materiału sadzeniakowego,
  • doskonalenie metod pielęgnacji na plantacjach ziemniaka z wykorzystaniem zabiegów mechanicznych i herbicydów,
  • doskonalenie agrotechnicznych metod profilaktyki ochrony plantacji ziemniaka przed chorobami i szkodnikami,
  • agrotechniczne metody zapobiegania rozprzestrzenianiu się bakteriozy pierścieniowej ziemniaka,
  • metody zapobiegania powstawaniu wad bulw ziemniaka wywoływanych stresami abiotycznymi i biotycznymi,
  • technologia i ekonomika produkcji ziemniaka,
  • możliwości wielokierunkowego  wykorzystania zbiorów ziemniaka,
  • ogólnopolski monitoring w zakresie poziomu plonowania i stosowanych technologii produkcji  ziemniaka,
  • przechowywalność odmian ziemniaka

 

Poletka doświadczalne Obiekt mikropoletkowy

 


Pracownia Nawożenia i Oceny Jakości  (go up)

dr inż. Cezary Trawczyński
tel. (22) 782 66 20, 782 72 20, 782 72 65, w. 130
e-mail: c.trawczynski@ihar.edu.pl

 

Pracownicy naukowi:
dr inż. Cezary Trawczyński, dr inż. Dominika Boguszewska-Mańkowska, mgr Agata Trocka

Zakres tematyki badawczej:

  • technologia stosowania i wykorzystywanie składników pokarmowych i wody przez rośliny uprawiane w różnych systemach produkcji;
  • rolnicza przydatność różnych nawozów organicznych i mineralnych;
  • określanie wymagań nawozowych dla nowych odmian ziemniaka;
  • agrofizjologiczne podstawy żywienia roślin ziemniaka;
  • wymagania wodne oraz reakcja odmian ziemniaka na stresy suszy;
  • biochemiczne uwarunkowania odporności odmian ziemniaka na stres suszy
  • skład chemiczny bulw ziemniaka i ich jakość;
  • akumulacja biomasy roślinnej na 3 poziomach  produkcji ziemniaka: potencjalnym, limitowanym składnikami pokarmowymi i wodą oraz aktualnym.
  • zawartość substancji żywieniowych i anty-odżywczych  w bulwach ziemniaka
  • przydatność odmian do przetwórstwa spożywczego i bezpośredniej konsumpcji
  • laboratoryjna ocena jakości technologicznej  i odżywczej bulw

 

Laboratorium

design by VENTI