Strona główna > Struktura organizacyjna > Oddziały i zamiejscowe Zakłady Naukowe > Oddział w Jadwisinie > Zakład Agronomii Ziemniaka

Zakład Agronomii Ziemniaka

dr Wojciech Nowacki
tel./fax. (22) 782 66 20, 782 72 20, 782 72 65
e-mail: w.nowacki@ihar.edu.pl

Zadania:

Zasadniczym zadaniem Zakładu jest tworzenie naukowych podstaw doskonalenia różnych  systemów i technologii uprawy ziemniaka. Szczegółowymi celami działalności Zakładu są:

  • agrotechniczna i użytkowa charakterystyka odmian ziemniaka
  • przyrodnicze (glebowe i klimatyczne) uwarunkowania produkcji  ziemniaka
  • biologiczne podstawy produktywności roślin ziemniaka
  • reakcja roślin ziemniaka na stresy środowiskowe
  • prowadzenie badań nad doskonaleniem różnych systemów produkcji ziemniaka
  • doskonalenie metod i technik uprawy gleby, technologii sadzenia, nawożenia, ochrony, nawadniania, pielęgnacji i zbioru na plantacjach ziemniaka
  • ocena jakości plonu ziemniaka
  • agrotechniczne badania nad zwalczaniem i zapobieganiem rozprzestrzeniania się bakteriozy pierścieniowej ziemniaka
  • monitorowanie plonowania oraz jakości zbiorów ziemniaka  w Polsce
  • ekonomika  produkcji ziemniaka
  • ocena możliwości wielokierunkowego wykorzystania zbiorów ziemniaka
  • technologia i ekonomika konfekcjonowania organizacja grup producenckich w branży ziemniaczanej
  •  

Pracownia Fizjologii (do góry)

Professor Krystyna Rykaczewska, D.Sc.
tel. (+48 22) 782 66 20, 782 72 65 ext. 114
e-mail: k.rykaczewska@ihar.edu.pl

 

Pracownicy naukowi: 
prof. dr hab. Krystyna Rykaczewska, dr Krystyna Zarzyńska

Zakres tematyki badawczej:

  • badania tolerancji ziemniaka na stresy abiotyczne w kontekście zmian klimatycznych 
  • badania rozwoju systemu korzeniowego ziemniaka w zróżnicowanych warunkach środowiska
  • ocena wigoru bulw matecznych nowych odmian ziemniaka
  • produkcja minibulw ziemniaka w systemie aeroponicznym
  • ocena długości okresu spoczynku bulw nowych odmian;
  • kształtowanie architektury łanu dla różnych kierunków produkcji ziemniaków;
  • ocena przydatności odmian do produkcji ekologicznej
  • produktywność roślin ziemniaka w różnych systemach produkcji


Hala wegetacyjna

 


Pracownia Uprawy i Mechanizacji  (do góry)

dr Wojciech Goliszewski
tel. (22) 782 66 20, 782 72 20, 782 72 65, w. 107
e-mail: w.goliszewski@ihar.edu.pl


Pracownicy naukowi:
dr Wojciech Nowacki, dr Wojciech Goliszewski, mgr inż. Piotr Barbaś, mgr inż. Joanna Jankowska, mgr Milena Pietraszko

Zakres tematyki badawczej:

  • ocena wartości agrotechnicznej odmian ziemniaka;
  • przyrodnicze uwarunkowania rozwoju i plonowania roślin ziemniaka;
  • badania nad doskonaleniem uprawy ziemniaka w systemach: ekologicznym, integrowanym i specjalistycznym;
  • technologia podkiełkowywania materiału sadzeniakowego;
  • doskonalenie metod pielęgnacji na plantacjach ziemniaka z wykorzystaniem zabiegów mechanicznych i herbicydów;
  • doskonalenie agrotechnicznych metod profilaktyki ochrony plantacji ziemniaka przed chorobami i szkodnikami
  • agrotechniczne metody zapobiegania rozprzestrzenianiu się bakteriozy pierścieniowej ziemniaka;
  • metodologia oceny jakości plonu;
  • metody zapobiegania powstawaniu wad bulw ziemniaka wywoływanych stresami abiotycznymi i biotycznymi;
  • technologia i ekonomika produkcji ziemniaka;
  • możliwości wielokierunkowego  wykorzystania zbiorów ziemniaka;
  • ogólnopolski monitoring w zakresie poziomu plonowania i stosowanych technologii produkcji  ziemniaka.

 

Poletka doświadczalne Obiekt mikropoletkowy

 


Pracownia Nawożenia i Oceny Jakości  (go up)

dr inż. Cezary Trawczyński
tel. (22) 782 66 20, 782 72 20, 782 72 65, w. 130
e-mail: c.trawczynski@ihar.edu.pl


Pracownicy naukowi:
dr inż. Cezary Trawczyński, mgr inż. Anna Wierzbicka, dr inż. Dominika Boguszewska-Mańkowska

Zakres tematyki badawczej:

  • technologia stosowania i wykorzystywanie składników pokarmowych i wody przez rośliny uprawiane w różnych systemach produkcji;
  • rolnicza przydatność różnych nawozów organicznych i mineralnych;
  • określanie wymagań nawozowych dla nowych odmian ziemniaka;
  • agrofizjologiczne podstawy żywienia roślin ziemniaka;
  • wymagania wodne oraz reakcja odmian ziemniaka na stresy suszy;
  • biochemiczne uwarunkowania odporności odmian ziemniaka na stres suszy
  • skład chemiczny bulw ziemniaka i ich jakość;
  • akumulacja biomasy roślinnej na 3 poziomach  produkcji ziemniaka: potencjalnym, limitowanym składnikami pokarmowymi i wodą oraz aktualnym.
  • zawartość substancji żywieniowych i anty-odżywczych  w bulwach ziemniaka

Laboratorium

design by VENTI