Tytuł projektu: |
Identyfikacja źródeł genetycznych pszenicy do hodowli odmian pożądanych w produkcji żywności funkcjonalnej przy zastosowaniu nowej metody profilowania makromolekularnego biopolimerów w mikroskali. |
Kierownik projektu: |
dr hab. M. Cyran, prof. Instytutu |
Numer umowy: |
DHR.bz.070.1.2022 |
Planowany okres realizacji: |
2022 |
Planowany budżet: |
166 900 zł |
Wykonawcy (tylko naukowi):
- mgr M. Wojciechowska
Szczegółowy opis zakresu rzeczowego zadań w 2022 r.:
Cel zadania: określenie zmienności parametrów jakościowych i prozdrowotnych ziarna pszenicy, wyodrębnionych z materiałów hodowlanych o wysokiej plenności; zastosowanie metody profilowania makromolekularnego w mikroskali do segregacji arabinoksylanów błonnika pokarmowego pod względem dystrybucji masy cząsteczkowej oraz identyfikacja form o ultra-wysokich masach cząsteczkowych arabinoksylanów rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, odpowiednich do hodowli nowych odmian rekomendowanych dla diabetyków i pacjentów kardiologicznych. W roku 2022 zostanie wykonana kolejna seria doświadczeń w celu przebadania kolejnej partii ziarna oraz potwierdzenia hipotezy badaczej.
Opis zadania:
- ocena ziarna 70 form pszenicy, wyselekcjonowanych przez hodowców, pod względem poziomu lepkości ekstraktu, zawartości polisacharydów rozpuszczalnego błonnika pokarmowego w mikroskali, dystrybucji i wartości absolutnych mas cząsteczkowych podjednostek arabinoksylanów błonnika pokarmowego oraz ich stopnia ekstrahowalności;
- analiza statystyczna wyników uzyskanych dla 350 analiz;
- wskazanie form pszenicy o podwyższonej koncentracji wysokocząsteczkowych arabinoksylanów