Zadanie 6.2
| Tytuł projektu: | Dobór odmian kukurydzy do różnych celów użytkowania w ramach Ekologicznego Doświadczalnictwa Odmianowego. |
| Kierownik projektu: | dr P. Ochodzki |
Szczegółowy opis zakresu rzeczowego zadań w 2025r.:
Cel zadania:Ocena przydatności odmian, zwłaszcza polskich, kukurydzy do uprawy na ziarno i kiszonkę, oraz wskazanie odmian o zwiększonej odporności na fuzariozę kolb i zredukowanej zawartości mikotoksyn, Dla realizacji tych celów należy prowadzić badania w warunkach typowych dla rolnictwa ekologicznego, z zastosowaniem środków do produkcji jak i metod uprawy typowych dla ekologii.
Ocena możliwości wykorzystania techniki teledetekcji (drona wyposażonego w kamerę multispektralną) do oceny kondycji roślin kukurydzy.
Ocena możliwości wykorzystania techniki teledetekcji (drona wyposażonego w kamerę multispektralną) do oceny kondycji roślin kukurydzy.
Opis zadania:
- Po dwanaście wybranych odmian na ziarno i na kiszonkę będzie uprawianych w warunkach ekologicznych na polu certyfikowanym w IHAR-PIB w Radzikowie, oraz na ekologicznych polach doświadczalnych COBORU i w indywidualnym gospodarstwie ekologicznym w zróżnicowanych warunkach klimatyczno-glebowych Polski.
- Ocena porażenia roślin przez najważniejsze choroby grzybowe i uszkodzenia wywołane przez patogeny (omacnica prosowianka) oraz porażenie kolb przez grzyby fuzaryjne.
- Obserwacje kondycji roślin za pomocą drona wyposażonego w kamerę multispektralną i próba korelacji z parametrami plonu.
- Określenie wielkości plonu ziarna i jego wilgotność przy zbiorze, skład jakościowy ziarna oraz zawartość najważniejszych mikotoksyn fuzaryjnych.
- Ocena w doświadczeniach kiszonkowych plonu zielonej i suchej masy.
- Przeprowadzenie w Radzikowie doświadczenia infekcyjnego z grzybami z rodzaju Fusarium; ocena porażenia kolb w skali 0-5.
- W ziarnie uzyskanym z doświadczeń infekcyjnych oraz z doświadczeń w ramach EDO za pomocą techniki spektrometrii mas (LC MS-MS) określona zostanie zawartość najważniejszych mikotoksyn fuzaryjnych: DON i jego pochodne 3AcDON, 15 AcDON, ZEA, FUM. Oznaczone zostaną także poziomy mikotoksyn zamaskowanych oraz innych, mogących wystąpić z powodu zmian klimatycznych (aflatoksyny).
- W ziarnie uzyskanym z doświadczeń EDO analizowane będą również składniki żywieniowe, takie jak luteina i zeaksantyna.
- Przygotowanie w terminie do końca 2024 r. rekomendacji najlepszych odmian kukurydzy do uprawy ekologicznej w postaci opracowania „Opis przebadanych odmian kukurydzy i wytypowanie odmian najbardziej przydatnych dla rolnictwa ekologicznego – 3 na ziarno, 3 na kiszonkę – poradnik dla rolnika”.
