Zadanie 3.1
Tytuł projektu: | Identyfikacja źródeł genetycznych pszenicy do hodowli odmian pożądanych w produkcji żywności funkcjonalnej przy zastosowaniu nowej metody profilowania makromolekularnego biopolimerów w mikroskali. |
Kierownik projektu: | dr hab. M. Cyran, prof. Instytutu |
Szczegółowy opis zakresu rzeczowego zadań w 2025r.:
W roku 2025 zostanie wykonana kolejna seria analiz w celu przebadania nowej partii ziarna pochodzącego ze zbioru w roku 2024 w 5 spółkach hodowli roślin, która umożliwi wdrożenie najcenniejszych form do planów krzyżowań tych spółek.
Opis zadania:
1. ocena ziarna 68 form pszenicy, wyselekcjonowanych przez hodowców, pod względem poziomu lepkości ekstraktu, zawartości polisacharydów rozpuszczalnego błonnika pokarmowego w mikroskali, dystrybucji i wartości absolutnych mas cząsteczkowych podjednostek arabinoksylanów błonnika pokarmowego oraz ich stopnia ekstrahowalności;
2. analiza statystyczna wyników uzyskanych dla 350 analiz;
3. wskazanie form pszenicy o podwyższonej koncentracji wysokocząsteczkowych arabinoksylanów.