Tytuł projektu: Uprawy polowe metodami ekologicznymi: badania w zakresie możliwości zastosowania dopuszczonych w rolnictwie ekologicznym środków do celów zaprawiania nasion roślin rolniczych oraz jako nawozów o działaniu dolistnym. Dolistne stosowanie wyciągów roślinnych jako sposób ograniczający rozwój zarazy ziemniaka, stonki ziemniaczanej i poprawiający odżywienie roślin ziemniaka.
Kierownik projektu: dr Piotr Barbaś
Cel projektu: Aplikacja dolistna różnego pochodzenia wyciągów roślinnych decydować może nie tylko o wzroście plonowania ziemniaka, ale również ograniczyć występowanie najgroźniejszej choroby grzybowej, zarazy ziemniaka oraz głównego szkodnika jakim jest stonka ziemniaczana. Stąd celem głównym w proponowanym projekcie będzie określenie skuteczności: a) zastosowania wyciągu z alg morskich jako sposobu poprawy stanu odżywienia roślin ziemniaka w okresie wegetacji b) wyciągu ze skrzypu polnego na ograniczenie rozwoju zarazy ziemniaka, c) wywaru z wrotyczu na ograniczenie występowania stonki ziemniaczanej w porównaniu do standardowej ochrony stosowanej przed tymi agrofagami w systemie ekologicznej uprawy ziemniaka.
Zakłada się następujący układ kombinacji:
I. Obiekt kontrolny – ochrona przed zarazą środkiem Miedzian 50 WP i ochrona przeciwko stonce środkiem SpinTor 240 SC
II. Obiekt - ochrona przeciwko stonce z wykorzystaniem wyciągu z wrotyczu pospolitego (ochrona przed zarazą środkiem Miedzian 50 WP)
III. Obiekt – ochrona przed zarazą z wykorzystaniem wyciągu ze skrzypu polnego (ochrona przeciwko stonce środkiem SpinTor 240 SC)
IV. Obiekt – poprawa stopnia odżywienia roślin z wykorzystaniem wyciągu z alg morskich (ochrona przed zarazą środkiem Miedzian 50 WP, ochrona przeciwko stonce środkiem SpinTor 240 SC)
V. Obiekt – ochrona przed zarazą wyciągiem ze skrzypu polnego + ochrona przeciwko stonce wciągiem z wrotyczu pospolitego + dolistne dokarmianie wyciągiem z alg morskich.
W ramach realizacji projektu zaplanowano wykonanie czterech zadań:
Zadanie 1. Ocena wpływu dolistnego stosowania wyciągów roślinnych na cechy morfologiczne i wskaźniki fizjologiczne roślin ziemniaka.
Zadanie 2. Ocena wpływu dolistnego stosowania wyciągu roślinnego na rozwój zarazy ziemniaka.
Zadanie 3. Ocena wpływu dolistnego stosowania wyciągu roślinnego na występowanie stonki ziemniaczanej.
Zadanie 4. Ocena wpływu dolistnego stosowania wyciągów roślinnych na wielkość plonu i jakość bulw ziemniaka